Hmm, zo zal de kritische lezer van dit artikel wellicht opmerken, wat is oleocanthal precies en hoe hoog is 'hoog'?
Wat is oleocanthal?
Welnu, olijven maken oleocanthal aan als een natuurlijk verdedigingsmechanisme. De stof beschermt de olijf tegen omgevingsstressoren, zoals ziekteverwekkers en fysieke schade. Oleocanthal heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen, die microbiële infecties en begrazing door herbivoren helpen voorkomen, waardoor de overleving van de boom en de olijf bevorderd wordt. De aanwezigheid ervan in olijfolie, met name in extra vergine varianten, wordt ook in verband gebracht met gezondheidsvoordelen bij de mens, zoals het verminderen van ontstekingen, dankzij het vermogen om COX-enzymen te remmen, vergelijkbaar met ibuprofen[1].
Oleocanthal is een fenolische verbinding die ook ontstaat tijdens de verwerking van olijven, vooral wanneer ze worden geperst tot olijfolie, want ook dát is natuurlijk een vorm van fysieke schade.
Waar is oleocanthal goed voor?
Wetenschappelijk onderzoek heeft intussen aangetoond dat oleocanthal behoorlijk wat positieve effecten heeft. De belangrijkste daarvan is dat het ontstekingsremmende effecten heeft, aangezien het bepaalde enzymatische processen remt. Daardoor heb je minder snel last van chronische ontstekingen, zoals artritis en hart- en vaatziekten. Ook kan oleocanthal mogelijk een remmend effect hebben op het ontstaan van de Ziekte van Alzheimer. Ook verlaagt oleocanthal het risico op het ontstaan van aderverkalking (arteriosclerose).
Is Tunesische olijfolie rijk aan oleocanthal?
Er bestaan in het Mediterrane gebied verschillende rassen olijven, waarvan bekend is dat ze rijk zijn aan oleocanthal. Voorbeelden daarvan zijn de Coratina (Italië), de Picual (Spanje) en de Koroneiki (Griekenland).
Maar ook bepaalde Tunesische rassen hebben van nature al een hoog gehalte aan oleocanthal. De bekendste daarvan is de Chemlali, de in dat land meest verbouwde variëteit olijf[2]. Olijfolie, geproduceerd uit de Chemlali-olijf, bevat over het algemeen een aanzienlijke hoeveelheid oleocanthal, vooral als ze uit vroeg geoogste, biologische of niet-geïrrigeerde boomgaarden zijn geoogst.
Conclusie
Het introduceren van High Phenolic Olive Oil lijkt vooral een marketingtruc te zijn van bepaalde merken extra vergine olijfolie. Zoals altijd het geval is, betekent dat het ook een stuk prijziger is dan 'gewone' extra vergine olijfolie. Omdat de Tunesische Chemlali-olijf van nature al een hoog gehalte aan oleocanthal bevat, is deze net zo gezond als die High Phenolic Olive Oil.
En, jawel, de olijfolie van Yakelos wordt geproduceerd van biologische geteelde Chemlali-olijven.
[1] Cicerale et al: Biological activities of phenolic compounds present in virgin olive oil in International Journal of Molecular Sciences - 2020
[2] Bendi Djelloul et al: Phenolic compounds and fatty acids content of some West Algerian olive oils in Horticultural Journal – 2020. Zie hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten