Olijfolie en Hydroxytyrosol

Olijfolie zit boordevol gezonde stoffen. Behalve het feit dat de olie zelf vrijwel volledig bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren bestaat, zitten er ook in veel kleinere hoeveelheden andere stofjes in met soms onverwachte gezondheidsvoordelen.

We hebben het al eerder gehad over de vrij recent in olijfolie ontdekte stofjes oleocanthal en oleuropein, maar ook hydroxytyrosol blijkt een zeer interessant stofje te zijn. Hydroxytyrosol is een fytochemische stof die onderwerp van onderzoek is vanwege de sterke antioxiderende werking. Het komt vooral voor in groene olijven en olijfbladeren, maar in wat mindere mate in olijfolie. Oleuropein is de voorloper van hydroxytyrosol.

Er wordt tegenwoordig intensief wetenschappelijk onderzoek verricht aan hydroxytyrosol, omdat uit voorlopige onderzoeken al is gebleken dat het mogelijk een positief effect heeft op de cholesterolwaarden in het bloed (bloedvetgehalte ofwel blood lipid levels). Met andere woorden: hydroxytyrosol heeft vermoedelijk een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten[1].

Om de kans op het krijgen van die hart- en vaatziekten te verminderen zou het dus een interessant idee zijn om regelmatig een paar olijven te eten.

Maar, omdat iedereen tegenwoordig haast lijkt te hebben, kunnen producenten en leveranciers van olijven niet meer wachten tot de olijven op een natuurlijke manier afrijpen. Daardoor worden groene olijven vaak 'gekleurd' met ijzergluconaat om ze supersnel zwart te maken. Juist die ijzerzouten zorgen echter voor een snelle oxidatie van hydroxytyrosol. Daardoor bevatten de behandelde zwarte olijven veel minder hydroxytyrosol dan op een natuurlijke manier afgerijpte zwarte olijven.

Hoe weet je dan waar je die zwarte olijven, die puur natuur zijn afgerijpt, kunt kopen? Loop met een grote boog om Spaanse en Italiaanse olijven heen en zoek, eventueel online, naar Griekse of Tunesische olijven. Daar heeft men namelijk nog respect voor de natuur.

Als je moet kiezen welke olie je zou moeten gebruiken bij het bereiden van je dagelijkse maaltijden, dan is het antwoord niet zo moeilijk: extra virgine olijfolie van de allerbeste kwaliteit.

Koop je biologische extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Tejada et al: Cardioprotective Effects of the Polyphenol Hydroxytyrosol from Olive Oil in Current Drug Targets - 2017

No comments:

Post a Comment