Help, de zonnebloemolie raakt op

Het Russische leger viel Oekraïne binnen op 24 februari 2022. Deze vreselijke oorlog zorgt voor een grote humanitaire ramp. Het land wordt al eeuwen 'de graanschuur van Europa' genoemd. Dat klopt, maar behalve graan is Oekraïne ook de grootste Europese leverancier van zonnebloempitten en de daarvan gemaakte zonnebloemolie. Tweederde van alle zonnebloemolie die hier in de supermarkten ligt, komt daar vandaan. Er wordt jaarlijks voor ruim €600 miljoen aan zonnebloemolie uit Oekraïne geïmporteerd, terwijl Bulgarije de tweede plaats inneemt. Door de oorlog zijn de toevoerlijnen onderbroken en kan zonnebloemolie niet meer geëxporteerd worden. De schappen in de supermarkten vertoonden al snel lege plekken.
Zonnebloemolie wordt niet alleen gebruikt om te bakken, te braden en te frituren, maar het wordt ook veel verwerkt in producten als margarine en koekjes. Producenten zijn naarstig op zoek naar alternatieven. Die zijn er natuurlijk wel, maar dat zijn veelal ongezondere plantaardige oliën: kokosolie of palmolie.

Maar hoe moet dat nu als je binnenkort zelf weer eens je patat of frikandel wilt frituren? Of wanneer je je gehaktballen wilt braden? Er worden alom alternatieve oliën genoemd: arachide-olie, raapzaadolie en soja-olie.

In hun beschouwingen vergeten de media vaak om olijfolie te noemen. Natuurlijk is deze olie voor de grote verwerkers veel te prijzig, maar voor de consument zou het juist een perfecte keuze zijn. Niet alleen is Tunesische olijfolie zeer geschikt om in te bakken, maar het gebruik ervan is tegelijkertijd een gezonde keuze[1].

Olijfolie bevat een zeer hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. 'Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet,' zo meent het Voedingscentrum.

Maar misschien kan het gebruik van olijfolie ook een kleine aansporing zijn om wat vaker het beroemde Mediterrane dieet te gaan volgen. Wat meer groente, minder vlees, meer vis en een wijntje op z'n tijd. Dat lijkt toch geen beproeving?

Zelfs Radar, het altijd kritische consumentenprogramma, is het hier helemaal met ons eens. Zij noemen olijfolie 'het beste alternatief voor zonnebloemolie'.

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Alves de Carvalho et al: Evolution of the metabolic profile of virgin olive oil during deep-frying: Assessing the transfer of bioactive compounds to the fried food in Food Chemistry – 2022

No comments:

Post a Comment