Oliezuur (in olijfolie) beschermt tegen kaakbotverlies

We weten natuurlijk dat extra vergine olijfolie supergezond is, maar de wetenschap weet toch steeds opnieuw aan te tonen dat er onverwachte voordelen van de consumptie van extra vergine olijfolie bestaan.
Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat oliezuur, dat veel voorkomt in extra vergine olijfolie, ouder wordende muizen beschermt tegen botverlies in hun kaken als gevolg van tandvleesontstekingen.

Als we ouder worden ontstaan ook allerlei grote en kleine leeftijdsgebonden kwaaltjes. Eentje daarvan is parodontitis, een tandvleesontsteking die verder kan gaan dan alleen het tandvlees. Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo’n tandvleesontsteking heet gingivitis. Deze ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Het gevolg daarvan is niet alleen een verhoogde ontstekingsreactie, maar ook een verstoorde genezing van die ontsteking. Uiteindelijk wordt het kaakbot aangetast en dat is een zeer pijnlijke situatie.

Andere (soms) leeftijdsgebonden ziektebeelden, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en osteoporose, verergeren dit probleem nog meer.

Het onderzoek
Wetenschappers onderzochten of oliezuur uit extra vergine olijfolie een positief effect kon hebben op (het ontstaan van) parodontitis. Daartoe kregen jonge (vijf weken oud) en oude muizen (minstens 73 weken oud) gedurende 16 weken [1] een dieet dat was verrijkt met palmitinezuur (uit palmolie), [2] een dieet dat was verrijkt met oliezuur of [3] een normaal dieet.

De arme muizen werden vervolgens besmet met Porphyromonas gingivalis, een bacterie die tandvleesontstekingen veroorzaakt. Vijf weken later was er geen botverlies te zien bij jonge muizen (die hadden nog een goed werkend immuunsysteem), maar bij oudere muizen op een dieet met palmitinezuur bleek er een 63 procent groter botverlies te zijn dan bij de muizen op een dieet met oliezuur.

Conclusie
Uit het onderzoek blijkt dat een dieet dat rijk is aan palmitinezuur het botverlies als gevolg van tandvleesinfecties verergerd, vooral bij oudere muizen. Oliezuur lijkt echter je tandvlees te beschermen door weefselschade te beperken.

Natuurlijk is het onderzoek op muizen verricht en kunnen de resultaten niet direct vertaald worden naar mensen, maar toch is het weer een belangrijk signaal. Verder onderzoek is noodzakelijk, al weet ik zeker dat de onderzoekers maar eens in hun keukenkastje hebben gekeken om te onderzoeken of er nog producten staan met palmitinezuur. Die zullen direct in de prullenbak gegooid zijn.

De resultaten van dit onderzoek tonen opnieuw (voorlopig) aan dat extra vierge olijfolie bijzondere gezondheidsvoordelen heeft.

Bron: Döding et al: Mediterranean diet component oleic acid decreases systemic impact of periodontal Porphyromonas gingivalis-infection in age: addressing role of stress resistance and microbiome in Nature - 2025

Geen opmerkingen:

Een reactie posten