Lablabi: Tunesische kikkererwtensoep

De woestijn. Overdag is het er in de zomer snikheet en door het gebrek aan bewolking kan het kwik 's nachts snel tot onder het vriespunt dalen. De herfst- en wintermaanden kunnen er behoorlijk vochtig en koud zijn. Het voedsel is eenvoudig doch voedzaam.
In het verleden moest het grootste deel van de Tunesische bevolking zich behelpen met het weinige dat het droge land opbracht. Maar dat verschilde niet zoveel met het voedingspatroon van andere landen rondom de Middellandse Zee.

Zoals patat met mayonaise beschouwd kan worden als ons nationale streetfood, heeft ook Tunesië een eigen versie daarvan: Lablabi.

Lablabi is een goedkope maaltijd. In zijn meest traditionele vorm is lablabi gebaseerd op kikkererwten, gekookt in het eigen kookvocht en die op smaak gebracht is met knoflook en komijn. Het werd opgelepeld met stukjes oud brood.

Lablabi was oorspronkelijk een ontbijtgerecht dat in de herfst en winter werd gegeten, maar wordt tegenwoordig op elk moment van de dag en het hele jaar door gegeten. Op veel plaatsen wordt het in de late zomeravonden verkocht en het is vooral populair onder jongeren die een kater willen vermijden na een avondje stappen.

Het gerecht ontstond waarschijnlijk ergens pas in of na de 16e eeuw toen het Ottomaanse Rijk de controle over de moderne Tunesische regio overnam. In feite is de term 'lablabi' een Turks woord dat '(gemaakt met) geprakte kikkererwten' betekent.

Overigens heeft het woord 'kikkererwt' niets te maken met 'kikkers'. Een betere en alternatieve Nederlandse vorm is 'kekererwt' en dat is op zijn beurt afgeleid van het Latijnse cicer, wat 'kikkererwt' betekende.

In de loop van de eeuwen is het recept van lablabi steeds meer uitgebreid. Dat hield waarschijnlijk gelijke tred met het stijgen van de welvaart in Tunesië. Tegenwoordig wordt er bijna altijd een rauw of zachtgekookt ei aan toegevoegd (dat doorkookt in het warme vocht). Verdere toevoegingen zijn vaak olijfolie, harissa, kappertjes, tonijn en soms olijven, knoflook en azijn of citroen- of limoensap. Andere versieringen kunnen koriander, peterselie en lente-uitjes zijn.

In het noordelijke deel van Tunesië bestaat een iets andere versie: de Bizerte lablebi. Het is dan een plat brood met daarop dezelfde basisingrediënten.

Ingrediënten:
- een blik kikkererwten (240 gram)
- vier teentjes knoflook, fijngesneden
- een theelepel komijn
- zout
- twee eieren
- vier sneetjes oud brood
-extra virgine olijfolie

Bereiding:
- Open het blik en was de kikkererwten. Laat uitlekken.
- Doe de kikkererwten met de knoflook en komijn in een koekenpan en bedek met water.
- Breng aan de kook.
- Kook tegelijkertijd de eieren.
- Scheur het brood in plakjes en leg die op de bodem van een soepkom.
- Als de bonen zachtgekookt zijn schep je de soep in de kommen.
- Breek er een zachtgekookt ei overheen.
- Breng op smaak met wat zout.
- Tot slot: giet er olijfolie naar smaak overheen

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment