Kaas onder de olie (Formaggio sott’olio)

Al eerder hebben we hier geschreven dat extra virgine olijfolie een perfecte manier is om de houdbaarheid van producten te verlengen. De olijfolie voorkomt dat zuurstof bij de producten komt, waardoor bederf niet meer mogelijk is. Overal in het Mediterrane gebied behoort deze methode tot het repertoire van de thuiskok.
Ook kaas kun je op deze manier langer bewaren. In Spanje wordt dit queso en aceite genoemd, terwijl men het in Italië heeft over formaggio sott’olio heeft. In Griekenland kent men het als tyrí se ládi (τυρί σε λάδι), al ben je deze variant uiteraard wel in de plaatselijke supermarkt tegengekomen als een pot feta in olie.

Behalve de al genoemde voordelen voorkomt de extra virgine olijfolie ook nog eens dat de kaas uitdroogt. Deze methode kun je zelfs toepassen om al wat uitgedroogde kaas een langer (of nieuw) leven te gunnen. De olijfolie maakt de kaas ook nog eens extra smakelijk. Kaas in olijfolie smaakt zacht, vol en vers. Zeker als je de kaas bewaart in goede extra virgine olijfolie en wat extra kruiden of specerijen toevoegt, zoals tijm, rozemarijn, knoflook, chilipeper, peperkorrels of zongedroogde tomaten.

Alle kaassoorten zijn geschikt. Of ze nu uit de landen rondom de Middellandse Zee komen of uit de landen rondom de Noordzee, het maakt niet uit.

Het enige wat je nodig hebt is een superschone of zelfs steriele weckpot. Doe de kaas in blokjes of reepjes in de pot. Voeg eventueel kruiden en specerijen toe en giet de extra virgine olijfolie erbij tot alles onder de olie staat.

Sluit de pot luchtdicht af, zet ‘m op een koele, donkere plaats en na al een week kun je genieten van iets speciaals. Superlekker op een kaasplankje of zelfs op (of liever tussen) een tosti.

Met deze innovatieve en smakelijke methode kun je niet alleen genieten van een langere houdbaarheid van je favoriete kaas, maar ook van een unieke smaakervaring die je smaakpapillen zal verwennen. Transformeer je kaas tot een veelzijdig ingrediënt dat een vleugje Mediterrane traditie aan je culinaire repertoire toevoegt.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment