Tunesische wortelsalade: Omek houria

Omek houria (أمك حورية) is een ietwat pittige Tunesische wortelsalade en het gerecht staat bij ieder gezin vaak op het menu. Het is snel te maken en meestal heb je alle benodigde ingrediënten al in je voorraadkast.
In Tunesië is het een zeer traditionele salade. In zijn basisvorm wordt omek houria gemaakt van wortelen, zelfgemaakte harissa, knoflook, extra virgine olijfolie en zout. Sommigen voegen er graag nog een extra dimensie toe met feta, kruiden, zoals karwij of koriander, en azijn. Het gerecht kan worden gegarneerd met stukjes tonijn, gehalveerde eieren, gehakte peterselie, halve olijven of kappertjes. Tot slot wordt het gerecht altijd besprenkeld met extra virgine olijfolie.

De lezer van dit artikel zal zich op dit moment wellicht afvragen wat de naam omek houria betekent. Welnu, omek betekent 'moeder' en houria wordt nagenoeg overal op internet (en zelfs Google Translate) vertaald als 'zeemeermin'. Ook kom je soms 'fee' of 'engel' tegen, maar het is allemaal onzin. Nee, een houria is in de Islamitische wereld een nimf. Die beeldspraak is zonder twijfel geleend uit het Oude Griekenland, waar een nýmphē (νύμφη) een soort godin of natuurkracht was. De term had de betekenis van 'jonge vrouw', 'bruid' of 'jonge, knappe echtgenote'. Met andere woorden: omek houria betekent 'moeder (is een) nimf' en is een groot compliment aan de vrouw des huizes.

Ingrediënten
- 500 gram wortelen
- halve theelepel harissa
- twee fijngesneden teentjes knoflook
- vier eetlepels extra virgine olijfolie
- zout

Bereiding
Schrap de wortels schoon en snijd ze in schijfjes van ongeveer één centimeter dik. Breng een pan water aan de kook, voeg de wortelen toe en kook ze tot ze heel zacht zijn. Giet de wortelen af en prak ze met een vork tot een gladde puree. Breng op smaak met zout.

Verdun de harissa met een eetlepel water en meng dit, samen met de knoflook en de extra virgine olijfolie door de wortelpuree.

Doe de wortelpuree op een schaal en decoreer het geheel naar eigen inzicht. Denk aan gekookte eieren, feta, tonijn, olijven, koriander, etc.

Dek het geheel af en zet in de koelkast om af te koelen. Serveer gekoeld met pitabroodjes of Turks platbrood. Besprenkel de salade net voor het opdienen met een flinke hoeveelheid extra virgine olijfolie.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment