De Olijvenoogst van 2023

Eind november 2023 was de oogst in het Middellandse Zeegebied is in volle gang, met tegenstrijdige prognoses over de uiteindelijke volumes die elk land dit jaar op de markt zou kunnen brengen. Een beslissende factor zullen de opbrengstwaarden zijn, die de gemiddelde hoeveelheid olie vertegenwoordigen die de molens uit de versgeplukte olijven kunnen halen.
Kenners schatten een wereldwijde olijfolieproductie van ongeveer 2,4 miljoen ton. Mocht dit getal worden bevestigd, dan zou de wereldwijde productie met 18% afnemen vergeleken met het vorige seizoen in 22/23 (2,94 miljoen ton), wat al een van de laagste resultaten was sinds 2016/2017.

De landen, die deel uitmaken van de Europese Gemeenschap, verwachten in totaal 1,5 miljoen ton olijfolie te leveren, wat overeenkomt met een stijging van 9% vergeleken met de vorige oogst. Dat betekent dat producenten uit, bijvoorbeeld, Noord-Afrika behoorlijk last hebben gehad van een te hete zomer met te weinig neerslag.

Voor Tunesië schat men dat in het oogstjaar 2023 de olijfolieproductie kan uitkomen op zo'n 220,000 ton. Mocht die schatting worden bevestigd, dan zou de Tunesische olijfolieproductie in het oogstjaar 2023 de 180,000 ton van 2022 overschrijden en dicht bij het vijfjarig gemiddelde van 228.000 ton kunnen eindigen.

Er wordt een wereldwijde afname van de productie van olijfolie verwacht, terwijl de wereldwijde consumptie juist zal toenemen. Dat heeft uiteraard een prijsopdrijvend effect voor extra virgine olijfolie.

Ook voor Tunesië?

Nee, niet voor Tunesië, want de perfecte extra virgine olijfolie wordt nog steeds tegen bodemprijzen van soms maar $2 per liter geëxporteerd, voornamelijk naar Italië en Spanje. Daar wordt deze kostelijke en kostbare extra virgine olijfolie gemengd, verpakt en tegen hogere prijzen verkocht.

Omdat 80% van de olijfolieproductie in Tunesië bestemd is voor de export resulteert dit in een omvangrijke inkomstenderving voor het land.

Daarom is het zo belangrijk dat de consument geen zogenaamd Spaanse of Italiaanse olijfolie in de supermarkt zou moeten kopen. Koop bij gespecialiseerde online verkopers, zoals Yakelos, en steun daarmee direct de boeren in Tunesië.

Koop snel je Tunesische Terra Delyssa extra vierge olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment