Koffiegranita met extra vergine olijfolie

We weten allemaal dat Amerikanen een beetje vreemd kunnen zijn. Sommige van hun 'culinaire keuzes' zijn zelfs ronduit vreemd. Denk aan sandwiches met pindakaas en marshmallowpasta (gemaakt van glucosestroop, suiker, eiwit en kunstmatige smaakstoffen), die ze 'fluffernutters' noemen.
Maar soms wordt er wel degelijk een nieuw gerecht ontwikkeld dat echt de potentie heeft om wereldwijd populair te worden. Een voorbeeld hiervan is de koffiegranita met extra vergine olijfolie.

Granita
Een granita is een heerlijk, verfrissend dessert dat perfect geschikt is voor een warme zomer, met name in Sicilië (Italië), waar het oorspronkelijk vandaan komt en waar de temperaturen tot extreme waarden kunnen oplopen. In zijn oorspronkelijke vorm is het een halfbevroren dessert gemaakt met water, suiker en smaakstoffen, zoals vruchtensappen, koffie of zelfs kruiden.

De verkoelende eigenschappen maken het een ideale alcoholvrije manier om de hitte te bestrijden. Een granita kan worden genoten als (of tijdens) ontbijt, als tussendoortje of als dessert.

Koffiegranita met extra vergine olijfolie
Koffiegranita met extra vergine olijfolie is een verfrissende en verfijnde verwennerij die de laatste jaren steeds populairder wordt in trendy cafés en restaurants in de Verenigde Staten. De marketingafdeling heeft er weer een prachtige draai aan gegeven en meldt dat 'de unieke smaak en de connectie met de geschiedenis en culinaire traditie van twee continenten maken dit drankje tot een ware smaakervaring die de diversiteit en de fusie van culturen in de Amerikaanse gastronomie viert'. Overigens zijn de twee eetlepels extra vergine olijfolie precies de hoeveelheid die wordt aanbevolen om jezelf beschermen tegen atherosclerose ofwel aderverkalking door het niveau aan LDL-cholesterol (het 'slechte cholesterol') te verlagen. Bovendien is het drinken van koffie ook gezond, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek[1].

Ingrediënten:
- 500 ml sterke koffie, gezet en daarna afgekoeld
- 50 ml suiker
- twee eetlepels extra vergine olijfolie
- halve theelepel vanille-extract
- Schil van 1 citroen (optioneel)
- Eén schijfje citroen ter garnering (optioneel)

Bereiding:
- Meng in een grote kan 500 ml sterke koffie en 50 ml suiker en roer goed tot de suiker volledig is opgelost.
- Voeg 2 eetlepels Yakelos extra vierge olijfolie en 1/2 theelepel vanille-extract toe aan het koffie-suikermengsel. Voeg desgewenst ook citroenschil toe voor een extra smaakboost.
- Giet het mengsel in een ondiepe bakvorm en zet deze in de vriezer.
- Haal de bakvorm na ongeveer een uur uit de vriezer en schraap met een vork de ijskristallen die zich aan de bodem en langs de randen hebben gevormd los. Zet de bakvorm vervolgens terug in de vriezer.
- Herhaal dit proces ongeveer 3 uur lang elke 30 minuten, waarbij je telkens de ijskristallen losschraapt en breekt om een korrelige textuur te creëren.
- Zodra de granita volledig bevroren is en een korrelige consistentie heeft, is hij klaar om te serveren.
- Serveer de koffiegranita in individuele glazen en garneer desgewenst met een schijfje citroen.

Eigenlijk kun je op ieder moment van de dag wel genieten van deze heerlijke en verfrissende ijscreatie, vooral in de soms verzengende hitte van de zomermaanden.

[1] Oyelere et al: Coffee consumption is associated with a reduced risk of colorectal cancer recurrence and all-cause mortality in International Journal of Cancer - 2024. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten