Sorbet van sinaasappel en olijfolie

In Nederland hebben we (nog steeds) een hele verkeerde voorstelling van een sorbet. Hier is een sorbet een coupe met een paar bolletjes vanille-ijs met daar overheen een scheutje aardbeiensiroop en wat vruchtjes (uit blik).
In de rest van de wereld is een sorbet heel iets anders. Daar bestaat een sorbet uit bevroren vruchtensap, soms met eiwit gemengd. Het wordt gegeten als dessert. Ah, denk je nu, dat is een Italiaanse granita, een halfbevroren dessert op basis van suiker, water en vruchtensap. Het grote verschil met een echte sorbet is echter dat een granita niet volledig bevroren is.

De term sorbet is tot ons gekomen via het Oud-Italiaanse woord sorbetto, dat op zijn beurt weer geleend was van het Ottomaas Turkse şerbet. Uiteindelijk is het afgeleid van het Arabische woord šarba ('drank').

Maar er bestaat elders in Europa nog een interessante variant van de sorbet. Dat is er eentje die stamt uit de Zuid-Spaanse stad Valencia, waar het 's zomers ontzettend heet kan zijn en de temperaturen met gemak de 40oC overstijgen. Die versie wordt gemaakt met sinaasappelsap en olijfolie. In de originele receptuur wordt gebruik gemaakt van bloedsinaasappels, vanwege de prachtige kleur, maar 'gewone' sinaasappels voldoen natuurlijk ook. Wees overigens niet bang dat deze sorbet naar koude olijfolie zal smaken: het gebruik zorgt voor een subtiele romige smaakbeleving.

Ingrediënten
- 250 gram basterdsuiker
- 250 ml sinaasappelsap (sap van circa 7 sinaasappels)
- rasp van de schil van twee van de sinaasappels
- sap van een halve citroen
- 150 ml extra virgine Terra Delyssa olijfolie

Bereiding
- Doe de suiker in een sauspan met 100 ml van het sinaasappelsap. Laat de suiker op een laag vuur langzaam smelten.
- Doe de oplossing in een kom en laat helemaal afkoelen.
- Mix (met een mixer of keukenmachine) de geraspte schil met de rest van het sap, citroensap en olijfolie door het afgekoelde mengsel.
- Giet het mengsel in een plastic bak en stop deze in de vriezer.
- Om vorming van ijskristallen te voorkomen meng je het na een uurtje goed door met een vork. Herhaal dit daarna om het half uur. Bij de vierde keer gebruik je geen vork, maar een handmixer of staafmixer. Laat het ijs daarna nog minimaal één uur aanvriezen.
- Bewaar het ijs afgedekt tot gebruik in de vriezer bij een temperatuur van –18°C.
- Haal de sorbet een kwartiertje voor gebruik uit de vriezer, zodat het eenvoudiger te scheppen is.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment