Deze keer nemen we de gelegenheid te baat om een (soort van) ode te brengen aan Jamie Oliver, de Britse kok die de Mediterrane kookkunst voor iedereen bereikbaar maakte. Dit recept is afkomstig uit 'Jamie kookt Italië' (2018).
Jamie schrijft zelf over dit recept: “Sinds ik jaren geleden ontdekte hoe Italianen fruit in salades verwerken, is een salade maken voor mij nooit meer hetzelfde geweest. Het was niet langer dat onbenullige bijgerecht, maar een complete culinaire smaakervaring. In dit recept vieren texturen en kleuren een verrukkelijk feest, en ik denk dat je het zeker lekker zult vinden. Je kunt ook andere steenvruchten gebruiken”.
Het zomerse recept zorgt er voor dat je jezelf supersnel in la dolce vita ('het zoete leven' ofwel 'het goede leven') waant. Zo blijkt dat een kleurrijke salade ook ontzettend gezond kan zijn.
Ingrediënten:
- Acht rijpe abrikozen
- Acht takjes verse tijm (liefst bloeiende)
- Extra vergine olijfolie
- Twee eetlepels witte wijnazijn
- Een paar roze peperkorrels
- Halve rode ui
- Twee flinke handenvol slablaadjes, zoals escarole, Castelfranco of wilde rucola
- Vier plakjes prosciuttoham
- Eén bol mozzarella (van 125 gram)
- Eén citroen
Bereiding:
- Zet een grillpan op hoog vuur. Halveer de abrikozen en ontpit ze. Meng ze vervolgens op een schaal met de helft van de takjes tijm en 1 eetlepel olijfolie. Leg de abrikozen met de snijkant naar beneden 6 minuten op de hete bakplaat, of tot ze zwartgeblakerd en gekarameliseerd zijn. Keer ze halverwege om.
- Giet ondertussen de witte wijnazijn met 2 eetlepels extra vergine olijfolie op de schaal. Kneus en verkruimel de roze peperkorrels boven de schaal. Pel de rode ui, snijd hem in flinterdunne ringen en hussel ze door de dressing.
- Scheid de saladeblaadjes en scheur of snijd de wat grotere blaadjes. Leg ze op de schaal, hussel voorzichtig door elkaar en breng op smaak met zeezout en peper.
- Scheur de prosciutto in stukken en drapeer deze er losjes overheen.
- Scheur de mozzarella voorzichtig open, breng op smaak met zeezout, zwarte peper, een beetje geraspte citroenschil en een paar druppels extra vergine olijfolie. Schep daarna de mozzarella over de salade. Leg de gegrilde abrikozen in en rond de salade en strooi er eventueel nog wat tijmblaadjes en bloempjes over.
- Besprenkel met nog een beetje extra vergine olijfolie en serveer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten