Europese olijven in gevaar door droogte

De meeste wetenschappers menen dat de aarde al een tijdje aan het opwarmen is. We kunnen discussiëren over de oorzaken, maar de algemene opwarming van de aarde is onomstreden. Die stijging lijkt minder het gevolg te zijn van overbevolking en ongebreidelde industrialisatie, maar meer van een natuurlijke cyclus die gestuurd wordt door de zon. De stijging van de zeespiegel is dan ook al in ieder geval sinds 1863 aan de gang[1].
Wat de reden ook is, in zuidelijke delen van Europa rukt de woestijn voortdurend op, een proces wat men desertificatie of verwoestijning noemt. Dit heeft onvermijdelijk gevolgen voor de productie van olijven. Van olijven bestaan vele duizenden cultivars die zich in duizenden jaren hebben aangepast aan het plaatselijk heersende klimaat en de lokale bodem.

Door de verwachte klimatologische veranderingen zal de jaarlijkse hoeveelheid neerslag dalen en daarmee ook het niveau van het grondwater. Sommige cultivars zullen daardoor onvermijdelijk in de problemen komen, waardoor de oogst zal teruglopen. Er zal zelfs mogelijk een punt komen waarop landbouw op sommige plaatsen niet meer mogelijk zal blijken, aldus recent wetenschappelijk onderzoek[2].

Dalende niveaus van organisch materiaal, samen met vervuiling, erosie en bodemverdichting (wat de wortelgroei bemoeilijkt), brengen bodemorganismen, zoals schimmels en bacteria, in gevaar. Die verrijken de bodem en leven vaak in symbiose met de wortels van olijfbomen.

In Tunesië zal het problem van verdroging van de bodem wat minder urgent zijn. De regionaal grootschalig aangeplante cultivar, de Chemlali, is al bijzonder goed aangepast aan droge omstandigheden. Misschien is het zelfs een kans voor de Tunesische olijfproductie.

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Walker et al: Timing of emergence of modern rates of sea-level rise by 1863 in Nature Communications - 2022. Zie hier.
[2] Ferreira et al: Soil degradation in the European Mediterranean region: Processes, status and consequences in Science of The Total Environment – 2022. Zie hier.

No comments:

Post a Comment