Prijzen olijfolie stijgen explosief in 2024

Je hebt de verontrustende berichten intussen vast wel gelezen: In heel Zuid-Europa en Noord-Afrika is de afgelopen jaren nauwelijks neerslag gevallen. Tegelijkertijd zijn de temperaturen tot onaangename waarden gestegen en in januari 2024 was het in Zuid-Spanje alweer 30oC.
[Parts of Spain were in meteorological drought in early January 2024, with southern and eastern areas classed as "extremely dry", the most severe of nine categories, shown here in red]

Die extreme omstandigheden zorgden in 2023 voor een olijvenoogst die sterk tegenviel. Als er te weinig neerslag is zal de olijfboom daarop reageren door veel minder en bovendien ook veel kleinere olijven te produceren, waaruit minder olijfolie kan worden geperst. Tel daarbij de hogere transportkosten, energiekosten en loonsverhogingen op en het resultaat laat zich raden.

Duurdere extra vierge olijfolie.
Vrijwel alles in de supermarkt is duurder geworden, maar olijfolie spant de toch wel kroon. Een fles extra vierge olijfolie in de supermarkt is de afgelopen twee jaar gemiddeld 50 procent duurder geworden.

Ter vergelijking: Het totale prijspeil van alle boodschappen ging over dezelfde periode met zo'n 20 procent omhoog, een ook al niet geringe stijging. Hoewel de prijzen van extra vierge olijfolie extreem zijn gestegen, ontkomen we er niet aan. Wat de olijfgaarden nodig hebben is neerslag, veel neerslag regelmatig over het jaar verdeeld.

Uit cijfers van de Europese Commissie (EC) blijkt dat de bulkprijzen van extra vierge olijfolie in een jaar tijd in Spanje met wel 60 procent omhoog zijn gegaan, in Italië met 50 procent en in Griekenland met een duizelingwekkende 80 procent. Na twee jaar van slechte oogsten zijn de aangelegde voorraden ook op.

De olijfboeren profiteren echter zelf niet of nauwelijks van de hogere prijzen. Die kunnen hun productie niet zo maar verhogen, maar hun hogere kosten lopen wel door, waardoor hun winstmarge terugloopt.

De productie was afgelopen oogstjaar een derde lager dan normaal en de prijzen zijn al dubbel zo hoog. Misschien moeten we erkennen dat extra vierge olijfolie weer een bijzonder product is geworden waar we zuinig mee om moeten gaan.
En er is natuurlijk nog een probleem: Iedere kok op televisie, ieder artikel in magazines en zelfs het Voedingscentrum wil graag dat we meer van die supergezonde extra vierge olijfolie gaan gebruiken in de keuken. Die evolutie zorgt wereldwijd voor het grotere vraag naar olijfolie, terwijl er juist minder beschikbaar is. De wet van vraag en aanbod zorgt ook in dit geval voor sterk hogere prijzen.

Goedkopere zonnebloemolie.
Moeten we dan maar overstappen op de goedkopere zonnebloemolie? Voor een paar toepassingen is dat zeker een goedkoper alternatief voor de duurdere olijfolie, maar niets kan uiteraard goede extra vierge olijfolie vervangen als het gaat om smaak, geur en gezondheidseffecten.

Nu zijn de prijzen bij ons nog aanvaardbaar, maar wij van Terra Delyssa kunnen in de loop van het jaar gedwongen worden ook onze prijzen aan te passen. Wees er dus snel bij.

Koop snel je Tunesische Terra Delyssa extra vierge olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment