Twee eetlepels extra virgine olijfolie per dag?

Volgens recent onderzoek kan de extra inname van extra virgine olijfolie beschermen tegen atherosclerose ofwel aderverkalking door het niveau aan LDL-cholesterol (het 'slechte cholesterol') te verlagen[1]. Bij een hoog LDL-cholesterol heb je meer kans op vernauwingen en verstoppingen in je slagaders. De LDL-deeltjes hopen zich op in de bloedvaten.
Olijfolie staat bekend als een van de belangrijkste bronnen van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, een type vet waarvan is aangetoond dat het het cholesterolgehalte in het bloed verbetert. Men dacht dat de beschermende eigenschappen van olijfolie voornamelijk te danken waren aan de aanwezigheid van dit type vet. Nieuw onderzoek toont echter aan dat het hoge gehalte aan diverse antioxidanten minstens even belangrijk is.

De resultaten van dit onderzoek kwamen uit de EurOlive-studie, waarbij onderzoekers van universiteiten in vijf Europese landen betrokken waren.

Voor dit onderzoek rekruteerden de onderzoekers 200 gezonde mannen en wezen ze willekeurig toe aan een van een drietal groepen om dagelijks 25 millililter olijfolie te consumeren met drie verschillende niveaus van polyfenolen, namelijk [a] geraffineerde olijfolie met een laag polyfenolgehalte, [b] gewone olijfolie met een gemiddeld polyfenolgehalte en [c] extra virgine met een hoog polyfenolgehalte. Polyfenolen zijn antioxidanten die van nature voorkomen in planten en die beschermende eigenschappen hebben tegen oxidatieve schade in het lichaam. Het polyfenolgehalte van olijfolie kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals het rijpingsstadium van de olijven en de manier waarop de olie wordt geproduceerd.

De resultaten van dat onderzoek duidelijk toonden duidelijk aan dat de consumptie van extra virgine olijfolie de niveaus aan zogenaamde antilichamen het meest verhoogde. Die antilichamen, anti-oxLDL genaamd, verlagen op hun beurt het geoxideerde LDL-cholesterol (oxLDL), wat een positief effect is.

Dit was niet de eerste keer dat werd aangetoond dat de polyfenolen in olijfolie een beschermend effect hebben tegen oxidatieve schade. Er waren echter onzekerheden over de vraag of echte doses olijfolie dit effect kunnen bewerkstelligen[2].

In dit onderzoek lieten de onderzoekers de proefpersonen ongeveer twee eetlepels olijfolie per dag consumeren. Dat is, omgerekend, ongeveer 30 milliliter, een behoorlijke hoeveelheid voor niet-mediterrane landen.

Grieken, die de hoogste inname van olijfolie per persoon ter wereld hebben, consumeren ongeveer 70 ml per dag, terwijl Spanjaarden en Italianen dagelijks ongeveer 35 ml binnenkrijgen. In Noordwest-Europa wordt gemiddeld ongeveer slechts 2.5 milliliter per persoon per dag geconsumeerd. Voor de Nederlandse consument is er dus nog een grote gezondheidswinst te behalen. Misschien moet je je dagelijkse (en veelal nutteloze) vitaminepil eens gaan vervangen door twee eetlepels extra virgine olijfolie. Dat heeft meer effect.
Ook de bewaarcondities spelen een belangrijke rol. Olijfolie, die op een donkere, koele plek in een donkere fles wordt bewaard, behoudt meer van zijn antioxidanten. Langere bewaartijden verminderen ook het gehalte aan antioxidanten, want hoe langer olijfolie ongebruikt in een fles zit, hoe meer polyfenolen het verliest.

Overigens beschermt zonnebloemolie niet tegen die oxidatie van LDL-cholesterol[3].

Als je dan ook nog eens de biologische extra virgine olijfolie van Terra Delyssa gaat gebruiken, dan doe je ook nog iets goeds voor de plaatselijke bevolking en het milieu.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Olga Castañer et al: The effect of olive oil polyphenols on antibodies against oxidized LDL. A randomized clinical trial in Clinical Nutrition – 2011.
[2] Covas et al: EUROLIVE Study group. The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial in Annals of Internal Medicine – 2006.
[3] Aguilera et al: Sunflower oil does not protect against LDL oxidation as virgin olive oil does in patients with peripheral cardiovascular disease in Clinical Nutrition - 2004.

No comments:

Post a Comment