Courgettesoep met ricotta en olijven

De courgette is oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Amerika en werd na 1492 naar Europa overgebracht door zeelieden. Echter, de courgette, zoals wij die kennen werd als eerste in Noord-Italië gekweekt. Het lijkt er op dat dit in de tweede helft van de achttiende eeuw plaatsvond. De eerste beschrijving van de 'zucchini' treffen we pas in 1901 aan in het boek 'Orticoltura' van Domenico Tamaro (1859-1939. Zelfs in de Mediterrane keuken is de courgette dus een relatieve nieuweling. De courgette nam daar uiteindelijk de plaats in van de jonge kalebas, die tot dan toe numero uno was.
Een courgette heeft een milde smaak en om die smaak echt tot zijn recht te laten komen zijn calorierijke zuivelproducten of sterksmakende kruiden en specerijen eigenlijk helemaal niet nodig. De romigheid van deze courgettesoep is het gevolg van het pureren van de ingrediënten. De uien en de knoflook vullen de smaak van de courgette perfect aan.

Ingrediënten:
- 500 gram courgettes - 100 gram uien, in kwarten gesneden - 1 teentje knoflook - 250 milliliter extra virgine olijfolie - 400 milliliter water - zout - peper - 100 gram ricotta - 60 g ontpitte en in plakjes gesneden zwarte olijven

Bereiding:
- Was de courgettes en snij deze in stukken van circa twee centimeter breed.
- Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de extra virgine olijfolie en bak hierin de ui en de knoflook glazig.
- Voeg de courgettestukken en toe en bak deze circa twee minuten al roerend mee.
- Voeg zoveel water toe dat de courgettes bijna onder staan.
- Breng alles aan de kook en laat circa 15 minuten zachtjes koken.
- Voeg de ricotta toe en pureer alles met de staafmixer.
- Breng de soep nogmaals aan de kook en breng op smaak met wat zout en peper.
- Doe de plakjes olijven in de soep en besprenkel de soep net voor het opdienen ruimhartig met extra virgine olijfolie.

Deze zomerse soep kan zowel warm als gekoeld geserveerd (en gegeten) worden.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment