Michoteta: Egyptische komkommersalade?

Het staat overal op internet: Michoteta is een traditionele salade die van origine uit Egypte komt. Deze salade wordt gewoonlijk geprepareerd met een combinatie van komkommers, fijn gesnede rode ui, citroensap, zwarte peper en feta.
Maar michoteta is eigenlijk een gemengde salade die in grote delen van het Midden-Oosten bekend is.

Een eerbiedwaardige salade, roemt Gil Marks de michoteta. Ze is schrijfster van het boek 'Olive Trees And Honey: A Treasury of Vegetarian Recipes from Jewish Communities Around The World'.

Michoteta weerspiegelt een diversiteit aan kleuren, smaken en texturen. Elke Joodse gemeenschap in het Midden-Oosten ontwikkelde zijn eigen versie, waarbij de groenten en kruiden overal werden aangepast naar de locale smaak. De basisversie, gemaakt van komkommers, tomaten en rode ui, is tegenwoordig zo populair in Israël dat deze bekend staat als 'Israëlische salade'. Deze salade is alomtegenwoordig bij de meeste maaltijden, zowel thuis als in restaurants.

Intussen bestaat deze gemengde groentesalade uit vrijwel elke denkbare combinatie van in blokjes gesneden paprika, radijs, wortel, selderij en avocado. Het kenmerk van deze salade is dat alle groenten op dezelfde maat zijn gesneden.

Ingrediënten:
- een komkommer in blokjes gesneden
- een fijngesneden halve rode ui
- 100 à 200 gram feta
- extra virgine olijfolie
- het sap van een citroen
- zwarte peper
- decoreer met munt of dille

Bereiding:
- Snij alle ingrediënten in blokjes van ongeveer het dezelfde formaat. Meestal wordt gekozen voor een 'kubieke centimeter'.
- De feta moet, in tegenstelling tot de bekende Griekse salade, worden verdund met een theelepeltje water en met een vork tot een brij worden geprakt. Dit kan dan over de salade van gemengde groenten worden verspreid.
- Overigens wordt met nogal wat overtuiging gemeld dat je de traditionele feta, gemaakt van geiten en/of schapenkaas, voor deze salade dient te gebruiken. Ook mag je niet de ingemaakte feta (Formaggio sott’olio) gebruiken.
- Meng alle ingrediënten in een schaal of kom. Besprenkel deze salade ruimhartig met extra virgine olijfolie. Serveer met plat brood als bijgerecht of snack. Hooguit licht gekoeld, maar niet koelkastkoud.
Er bestaan wat regionale (of religieuze) versies van de michoteta: de Calcuttaanse salade, de Griekse salade en de Azerbeijaanse salade.

Koop snel je Tunesische Terra Delyssa extra virgine olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment