Courgette Salade (of Insalata di Zucchine)

Er liggen in onze vaderlandse supermarkten steeds meer exotische soorten groente en fruit uitgestald. Eentje daarvan is de courgette en de gemiddelde Nederlander (en Belg) loopt er nog ietwat huiverig aan voorbij. Wat moet je in hemelsnaam met een courgette?
Welnu, je kunt er eenvoudig een heerlijke zomerse salade van maken. Courgettes zijn gezond, bevatten weinig caloriën en zitten boordevol vitamines en mineralen.

De courgette (Cucurbita pepo) is een pompoensoort en deze soort wortelt van nature in Midden-Amerika. Onderzoek toont aan dat de courgette al in het midden van de zestiende eeuw in de Italiaanse keukens verscheen[1]. Dat lijkt onlogisch, maar Christopher Columbus (1451-1506) werd als Cristoforo Colombo in Genua geboren en had veel Italiaanse zeelieden in dienst gedurende zijn vier ontdekkingsreizen naar het Amerikaanse continent. Die zeelieden namen zaadjes van de courgette mee naar huis.

Zelfs rauw is een courgette bijzonder smakelijk. In Italië is men gewend om met maar een paar eenvoudige ingrediënten een heerlijk gerecht samen te stellen. Dat is vaak ook een beetje noodzaak, omdat in zuidelijke delen van Italië (dat eigenlijk al onder Napels begint) de grond en het klimaat niet echt bevordelijk is voor een grote oogst. Het is er rotsachtig en heet.

Probeer je gezin of gasten eens te verrassen met deze Courgette Salade, al klinkt Insalata di Zucchine natuurlijk een stuk beter.

Ingrediënten:
- Eén of twee courgettes
- Sap van een citroen
- Zout
- Enkele blaadjes munt (ragfijn gesneden)
- Extra virgine olijfolie

Bereiding:
Snijd de courgettes in flinterdunne plakjes (met een kaasschaaf). Als je je creativiteit wilt tonen kun je de courgette ook overlangs in flinterdunne reepjes snijden.

Doe de plakjes (of reepjes) courgette in een kom, breng op smaak met veel zout, besprenkel met citroensap en meng alles voorzichtig met je handen. Laat ongeveer 10 minuten staan om het zout de gelegenheid te geven om wat vocht uit de courgette te trekken.

Strooi de reepjes munt erover, besprenkel ruimhartig met extra virgine olijfolie en serveer direct.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Lust, Paris: Italian horticultural and culinary records of summer squash (Cucurbita pepo Cucurbitaceae) and emergence of the zucchini in 19th-century Milan in Annals of Botany - 2016

No comments:

Post a Comment