Tunesische komkommersalade

Als je ooit op vakantie in Tunesië bent geweest dan ben je vast ook wel even door de soek (of souq) gewandeld. Dat is de markt die je in alle Arabische landen wel tegen kunt komen en waar je nog steeds kunt onderhandelen over de prijs van de verkochte waren.
In veel van de stalletjes staan de verse basisproducten van de Tunesische salade uitgestald: bakken vol prachtige donkerrode tomaten, smaakvolle komkommers en pittige rode uien.

Hmm, denk je dan, dat lijkt wel heel erg op de ingrediënten van de veel bekendere Griekse salade. Dat klopt, want ook de Tunesische komkommersalade wordt samengesteld met een aantal producten die overal rondom de Middellandse Zee aangeplant worden. In tegenstelling tot zijn Griekse broertje wordt de Tunesische komkommersalade echter niet op smaak gebracht met zoute feta en oregano. In Noord-Afrika houdt men meer van de frisse munt en dus wordt dat kruid als smaakmaker toegepast. Wel wordt de Tunesische salade op smaak gebracht met een aantal regionale Chemlali olijven en uiteraard een flinke scheut gezonde Tunesische extra virgine olijfolie. In sommige variaties worden de olijven echter vervangen door stukjes groene appel en zo ontstaat een nog frissere salade.

Je snijdt de ingrediënten naar eigen inzicht in stukjes. Deze salade wordt in Tunesië veelal gegeten met stokbrood in plaats van met een vork, zoals dat in Griekenland gebeurt.

Dit is dus een gezonde salade die heerlijk verfrissend is in de soms verzengende hitte die het land in de zomermaanden in zijn greep houdt. Het is een tegenhanger van de warme Mechouia salade.

Ingrediënten (voor vier personen)
- 4 tot 6 rijpe tomaten (afhankelijk van het formaat)
- een komkommer
- een halve rode ui
- munt naar smaak, fijn gehakt
- olijven
- olijfolie

- een stokbrood

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment