Griekse Druif en (Parmezaanse) Kaas Salade

Iedereen weet dat de Griekse salade bestaat uit een mix van tomaten, komkommer, paprika, rode ui en olijven, besprenkeld met extra virgine olijfolie en wat oregano. Tot slot wordt er wat feta over verkruimeld. Simpel, eenvoudig en gezond.
In Griekenland zelf zie je deze creatie vaak als horiatiki ('rustieke salade') or therini ('zomersalade') op het menu staan.

Wat niet iedereen weet is dat die salade eigenlijk geen klassieke salade is. Het is een creatie voor toeristen en het is wereldwijd een van de bekende symbolen van de Griekse keuken geworden.

De salade werd echter pas in de later jaren 60 of vroege jaren 70 verzonnen in Plaka, een wijk in Athena, gelegen in de schaduw van de Akropolis. In die periode heerste er weer eens een economische crisis en de Griekse regering had besloten een vaste prijs in te stellen voor allerhande groenten en fruit om woekerprijzer tegen te gaan en zo de bevolking wat te steunen. Dat betekende dat toeristen ook konden berekenen hoeveel een salade hoorde te kosten. Om dat te omzeilen voegden de restaurants feta toe aan de salade en creëerden op die manier een 'nieuwe' Griekse salade. De Griekse salade is dus ontstaan om meer aan toeristen te kunnen verdienen.

Zo'n succes was de 'nieuwe' Griekse salade dat andere salades behoorlijk in de vergetelheid raakten. Tijd om daar wat aan te doen met de Griekse Druif en (Parmezaanse) Kaas Salade. Deze eenvoudige salade stamt uit de tijd dat tomaten nog geen gemeengoed in Griekenland waren, al hebben we hem echter wel ietwat gemoderniseerd.

Ik weet het: Parmezaanse kaas is een Italiaanse kaas, maar de Griekse equivalenten, zoals Kefalotyri, zijn in ons land slechts online bij gespecialiseerde Griekse webshops te bestellen.

Ingrediënten:
- 500 gram gemengde salade
- 250 gram groene pitloze druiven
- 250 gram Parmezaanse kaas (of Kefalotyri)
- Zout en peper
- Extra virgine olijfolie
- Sap van een citroen

Bereiding:
- Doe de salade in een kom.
- Voeg de druiven toe.
- Zout en peper naar smaak toevoegen.
- Maak een eenvoudige vinaigrette van extra virgine olijfolie en citroensap. Giet dat over de salade.
- Schaaf of verkruimel na het opdienen de kaas over de salade.

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment