Salade Caprese met Rode Biet

Niet iedereen heeft in de donkere en wat treurige wintermaanden zin in frisse salades. Maar salades zijn gezond en passen binnen de meeste diëten, zelfs binnen het koolhydraatarm dieet.
Geen enkele Italiaan zal verontwaardigd reageren als je wat aan de befaamde Salade Caprese 'sleutelt'. Het is immers geen klassieke salade, maar een vrij recente creatie die stamt uit het jaar 1924.

Salade Caprese met Rode Biet
Zelfs in Italië zijn er intussen enkele heerlijke variaties ontstaan (zie hier en hier) en deze winterse versie vervangt de schijfjes tomaten door schijfjes rode biet. De heerlijke aardse smaak van gekookte rode biet harmonieert perfect met die van de mozzarella.

Stel je bovendien eens voor dat je deze salade op tafel zet en nonchalant meldt dat dit een insalata caprese con barbabietola rossa is. Iedereen aan tafel zal onder de indruk zijn van je culinaire prestatie, terwijl deze salade binnen een paar minuten klaar te maken is.

Rode biet en een lagere bloeddruk [bron]
En rode biet is veel gezonder dan de meeste mensen denken. Rode biet zit namelijk bomvol nitraat. Dat nitraat in rode biet wordt in het lichaam omgezet in nitriet en dat heeft een vaatverwijdend effect waardoor de doorstroming van het bloed verbeterd wordt en dus ook meer zuurstof meegevoerd kan worden. Datzelfde vaatverwijdend effect heeft tegelijkertijd ook een bloeddrukverlagend effect: als de bloedvaten wijder zijn, kan er immers meer bloed doorheen en zal de druk dalen.

Rode biet en minder kans op osteoporose [bron]
Ook is rode biet een rijke bron van het element boron. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat boron belangrijk zou kunnen zijn om de oestrogeenniveaus in het lichaam van oudere vrouwen na de menopauze (postmenopausal) te verhogen. Die menopauze zorgt vaak voor brozere botten (osteoporose). Het hormoon oestrogeen is belangrijk om gezonde botstructuren te behouden en tevens voor het geestelijk welbevinden en de fijne motoriek.

Ingrediënten:
- Eén rode biet (in plakjes gesneden)
- Eén mozzarella (in plakjes gesneden)
- Zeezout en peper (naar smaak)
- bieslook (fijngesneden)
- Extra vierge olijfolie

Bereiding:
- Koop in de supermarkt een pakje voorgekookte rode bieten, al mag je zelf uiteraard ook verse rode bieten koken.
- Snijd de rode biet en de mozzarella in plakjes van ongeveer dezelfde dikte.
- Peper en zeezout naar smaak toevoegen (zout vinden we zelf niet zo nodig).
- Strooi nog wat fijngesneden bieslook over de salade.
- Sprenkel ruimhartig extra vierge olijfolie over je insalata caprese con barbabietola rossa.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment