Een exotisch en tegelijkertijd gezond gerecht op tafel zetten is helemaal niet zo moeilijk. Het is zelfs zo eenvoudig dat je soms niet eens hoeft te koken. Eén van deze gerechten is Griekse toursi. Het is een oud gerecht en de oorsprong ervan is terug te voeren tot de oude Perzen, waar het woord torš 'zuur' betekende.
In Turkije, hoewel de Turkse regering het land tegenwoordig liever Türkiye willen noemen om te voorkomen dat het met een turkey ('kalkoen') wordt vergeleken, wordt het gerecht turşu genoemd en is een (bij)gerecht van ingemaakte groenten. Populaire keuzes zijn komkommers, wortelen, bloemkool en tomaten, vaak ingemaakt in witte wijnazijn, pekel of een combinatie hiervan.
Tijdens de Ottomaanse veroveringen van Europa van de 14de tot de 17de eeuw, werd het gerecht verwelkomd (en soms enigszins aangepast) door de veroverde landen. Zo werd het bijvoorbeeld toursi (τουρσί) in Griekenland, turshi in Albanië en turšija (туршија) in Macedonië.
In Griekenland is toursi een traditioneel ingelegd groentegerecht geworden, vaak geserveerd als een pittig bijgerecht (ofwel meze) bij brood, kaas of gegrild vlees. Door naast witte wijnazijn ook extra vierge olijfolie te gebruiken als inmaakvloeistof ontstaat een bijna zijdezachte smaak van de groenten. Het verfijnt natuurlijk ook de zure smaak van de witte wijnazijn.
Ook de Romeinen konden toursi wel waarderen, al werd de naam aangepast tot giardiniera, wat letterlijk 'tuinierster' ('vrouwelijke tuinier') betekent. Het is afgeleid van het Italiaanse woord giardino (het Engelse garden is daarvan afgeleid), en verwijst naar de mix van groenten die uit de tuin gehaald werd.
Ingrediënten:
- 100 ml honing
- 200 ml extra vierge olijfolie
- 600 ml witte wijnazijn
- 500 gram gemengde groenten, zoals komkommer, wortel, bloemkool, kool, courgette en tomaten (in hapklare stukjes gesneden)
- 25 gram selderij (dun gesneden)
- 2 eetlepels koriander (fijngehakt)
- Extra vierge olijfolie
- Zeezout (naar smaak)
Bereiding:
- Stoom de groenten.
- Meng intussen de honing, extra vierge olijfolie en azijn tot een glad mengsel.
- Doe de gestoomde groenten in een gesteriliseerde pot.
- Giet het inmaakmengsel erover.
- Laat het twee dagen in de koelkast staan, zodat de smaken goed op elkaar in kunnen werken.
- Voor het serveren, giet de ingemaakte groenten af, meng ze met koriander, extra vierge olijfolie en breng op smaak met zout.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten