Erwten onder de olie (Piselli sott'olio)

De Engelse kok Jamie Oliver heeft zijn hart verpand aan Italië en hij heeft al veel Italiaanse gerechten opgenomen in zijn kookboeken. Een gerecht met erwten staat, volgens hem, in Italië bekend onder de naam sott’olio, wat letterlijk ‘onder de olie’ betekent. Die titel is niet juist, want 'sott'olio' is geen gerecht, maar een bewaarmethode. De juiste term zou moeten zijn piselli sott'olio ('erwten onder de olie').

Over het algemeen wordt dit gerechtje gekoeld of op kamertemperatuur gegeten, want het is, volgens Jamie Oliver, een echt zomergerecht. Ook dat is uiteraard volslagen onzin, want sott'olio was juist ontwikkeld om de Italianen ook in de troosteloze wintermaanden van groenten te voorzien.
[Jamie Oliver's sott'olio]

Zoals gezegd is sott'olio ooit ontstaan als een bewaarmethode, waarbij verse groenten wel een half jaar lang bewaard kunnen worden. De extra virgine olijfolie voorkomt namelijk dat zuurstof bij de groenten kan komen, waardoor bederf uitblijft. Dat is vooral handig in regio's waar de natuur niet altijd even genereus is met aangenaam weer of met vruchtbare gronden.

Ingrediënten:
- 4 tot 6 grote handenvol doperwten (ongeveer 2 kilo ongedopt)
- een klein bosje verse munt
- zout, peper
- sap van één citroen
- 2 deciliter olijfolie

Bereiding:
- Doe de erwtjes in een pan. Leg het bosje munt erop en breng een ketel water aan de kook. Giet het kokende water over de erwten, maar niet meer dan nodig is om erwten en munt nét te bedekken.
- Leg het deksel op de pan zodat het water weer aan de kook komt. Kook de erwten een paar minuten tot ze zacht zijn.
- Laat ze onmiddellijk uitlekken in een vergiet en doe de erwten en de munt dan in een kom.
- Doe er een beetje zout en zwarte peper overheen en pers er wat citroensap over uit.
- Bedek de erwtjes en de munt met olijfolie. Meng alles goed. Laat de erwten een half uur staan voordat je ze serveert, zodat de aroma’s goed op elkaar in kunnen werken.
[De Griekse Arakas Laderos]

Maar natuurlijk hebben de Romeinen ook dit gerecht weer van de Grieken afgekeken. Zij vonden zich namelijk de culturele erfenamen van die veel oudere beschaving. De Grieken aten (en eten) soms arakas laderos, wat eigenlijk hetzelfde gerecht is als sott’olio. We kunnen die term zelfs herleiden tot het Oudgrieks, waar árakos (ἄρακος) 'erwt' betekende en laderós (λαδερός) 'olie-achtig' of 'vettig'. De bereidingswijze is vrijwel hetzelfde, al kan de munt vervangen worden door een ander geurig keukenkruid.

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment