Pittige Kersensalade

Deze keer publiceren we niet het recept van een traditionele salade, maar die van een vrij recente: de Israëlische pittige kersensalade. Het is een recept afkomstig van chef-kok, schrijfster en mediapersoonlijkheid Hila Alpert. Ze groeide op in Ma'ale HaHamisha, een kibboets omringd door kersenbomen. Hila heeft als koosnaam Lali en dat is dan ook de officieuze naam van haar salade: de Lali-salade.
In Israël is deze salade intussen een culinair icoon geworden dat vooral populair is geworden doordat het regelmatig op het menu staat bij HaBasta. Dat is een klein, maar wereldberoemd restaurant dat gesitueerd is aan een straat die leidt naar de Carmel Market in Tel Aviv. De gepassioneerde Israëlische chefkok Elon Amir maakt een dagelijks wisselend menu, dat hij simpelweg op papiertjes schrijft en aan de muur van het restaurant prikt. Aan de straatzijde natuurlijk, want anders zou kan niemand het menu van de dag kunnen bestuderen.

Ingrediënten:
- een kopje verse kersen, ontpit en gehalveerd
- een kopje verse koriander, fijngehakt
- één jalapeñopeper, in dunne plakjes gesneden (en eventueel ontdaan van de zaadlijst)
- één teentje knoflook, fijngesneden
- één theelepel grof zout
- één eetlepel extra virgine olijfolie

Bereiding:
Doe de kersen, koriander, chilipeper, knoflook, zout en extra virgine olijfolie in een kom. Meng goed totdat alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.

Serveer deze heerlijke zomerse pittige kersensalade koel bij gegrild vlees of vis. Hij past echter ook perfect bij een zomerse brunch.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment