Stracciatella

Bij Stracciatella-ijs denken we hier in ons koele kikkerland al snel aan het zwoele Italië met zijn dolce vita. Deze term wordt overal foutief vertaald als 'het zoete leven', maar een betere vertaling zou zijn 'het goede leven'. De verwarring is ontstaan doordat de Italiaanse term eerst geleend werd door de Engelsen in de jaren zestig van de vorige eeuw. Daar heeft het woord sweet een aantal verschillende betekenissen. Dolce vita beschrijft een manier van leven, waar met volle teugen van genoten wordt.
[Afbeelding met dank aan De KaaZaak te Bleiswijk]

Nee, we hebben het deze keer niet over Stracciatella-ijs, maar over de kaas met dezelfde benaming. Stracciatella is een zachte Italiaanse kaas die ambachtelijk geproduceerd wordt in Foggia, een provincie in de zuidelijke regio Apulia.

Om even je Italiaans op te halen: stracciatella is een verkleinwoord dat afgeleid is van het werkwoord stracciare wat 'verscheuren' of 'versnipperen' betekent en het verklaart het productieproces.

Stracciatella is een minder bekend broertje van Mozzarella en Burrata. Traditioneel worden ze alle drie gemaakt van buffelmelk en krijgen dan de aanduiding di bufala mee. Tegenwoordig kom je ook wel versies van verse, romige koemelk tegen en dan ontvangt het de Italiaanse term fior di latte ('crème van melk').

Stracciatella di bufala wordt gemaakt van kleine snippers wrongel die worden uitgerekt. Er ontstaat dan een wat vezelachtige verse kaas, gemengd met zachte volle room. De Stracciatella heeft geen (zachte) korst, zoals de Mozzarella.

Het is een heerlijk kaasje om als voorgerecht te dienen. Je kunt Stracciatella namelijk eenvoudig serveren met wat zout, peper en een flinke scheut extra vierge olijfolie.

In Italië wordt deze zachte kaas ook vaak gecombineerd met prosciutto, extra vierge olijfolie en wat oud brood. Maar over of door een salade komt Stracciatella ook perfect tot zijn recht.

Omdat Stracciatella geen beschermend huidje heeft is deze kaas maar heel beperkt in de koelkast houdbaar. In Nederland zul je echte Italiaanse Stracciatella dan ook nauwelijks op je bord kunnen aantreffen. Restaurants gebruiken daarom Burrata als vervanging (zie afbeelding hierboven), maar die kaas is ook zo heerlijk dat ook geen straf is.

Zo zie je maar: Dolce vita zit eigenlijk in die kleine dingen van het leven.

Koop snel je Tunesische Terra Delyssa extra vierge olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment