Kerkennah Saus

Wereldwijd bestaan er bijkans ontelbare sauzen. Sommige sauzen dragen zelfs de naam van het land waar ze (vermoedelijk) ontstaan zijn. Zo bestaat er een Sauce Espagnole ('Spaanse saus') en zelfs een beroemde Sauce Hollandaise ('Hollandse saus'). Wikipedia, waarvan we tegenwoordig menen dat deze alwetend is, noemt er hier een groot aantal. Toch is er eentje aan de aandacht ontsnapt: de Sauce Kerkennaise (ofwel Kerkennah saus).
De Sauce Kerkennaise is vernoemd naar de Kerkennah Eilanden, een aantal eilanden die voor de oostkust van Tunesië liggen. De twee grootste eilanden zijn Chergui (afgeleid van šarqiyy 'oostelijk') en Gharbi (afgeleid van arabiyy 'Arabisch'). Het klimaat is er zeer warm en droog, terwijl vanuit de richting van het land ook nog eens een sterke hete wind, de Gharbi genaamd, geen vocht meevoert. Het gevolg is een woestijnachtig landschap waar weinig kan groeien. De bevolking leeft vooral van visserij, aangevuld met de beperkte inkomsten uit toerisme.

Garnalen zorgen bij de bevolking van de Kerkennah Eilanden vaak voor een gezellig samenzijn. Bij die garnalen hoort een heerlijke plaatselijke saus, de Sauce Kerkennaise. Uiteraard zijn zowel de saus als het recept ervan obscuur, maar dat betekent echter niet dat deze saus ook de smaak van een Hollandse garnaal wat kan opkikkeren.
Op internet circuleren echter vooral recepten die veel te uitgebreid zijn en die beslist niet op de Kerkennah Eilanden worden toegepast. Sommige van die recepten willen zelfs dat je een Habanero chilipeper in de saus verwerkt. Ik kan de lezer geruststellen: op de Kerkennah Eilanden zijn geen chilipepers te vinden.

Ingrediënten
– 7 verse tomaten (in zo klein mogelijke blokjes gehakt)
– 3 eetlepels Tunesische Terra Delyssa olijfolie
- een teentje knoflook (fijngehakt)
– een theelepel komijn
- zout en peper naar smaak

Bereiding
Meng alle ingrediënten in een kom en laat die minimaal een uur in de koelkast staan om die ingrediënten goed op elkaar in te laten werken. Sprenkel kort voor het serveren ter decoratie nog even wat olijfolie over de saus.

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment