Olijfhout

Olijfbomen zo ver het oog reikt. Dat is het landschap van Tunesië. Maar al die olijfbomen hebben ieder jaar onderhoud nodig. Doe je dat niet, dan groeit hij ongebreideld door en bereikt de boom uiteindelijk zo'n hoogte dat het handmatig oogsten van olijven een probleem wordt. Zonder ingrijpen kan een olijfboom wel 40 meter hoog worden en dat is natuurlijk veel te hoog om die overheerlijke olijven te bereiken. Bovendien wordt een olijfboom slechts gekapt als hij geen olijven meer produceert en zal er daarna altijd een nieuw exemplaar worden aangeplant. Olijfhout is dus bijzonder duurzaam.
Met de meer dan 100 miljoen olijfbomen die een land als Tunesië rijk is, heb je dus een enorme hoeveelheid hout. Wat te doen met al dat hout dat vaak meer dan 100 jaar oud kan zijn?

Olijfhout is een harde houtsoort, dat fantastische kleurschakeringen heeft en prachtige nerven. Het hout heeft een hoge dichtheid en is daardoor zwaar, maar het bevat niet of nauwelijks etherische oliën. Als gevolg daarvan kan het zichzelf niet voldoende beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Olijfhout is mede daarom kwetsbaar voor aantasting door insecten en is bovendien niet geschikt voor de vaak vochtige omstandigheden in ons klimaat. Daarom wordt het niet voor bijvoorbeeld meubels of schuttingen gebruikt. Het gevolg van dit alles is dat er internationaal gezien nauwelijks handel is in olijfhout.

Als je ooit in het Middellandse Zeegebied geweest bent dan heb je vast wel van die oude olijfbomen gezien. Die hebben een altijd kronkelige, knoestige en gedraaide stammen en takken, waardoor er geen mooie, lange rechte planken van gezaagd kunnen worden.

Door deze beperkte toepassingsmogelijkheden wordt olijfhout alleen toegepast voor het produceren van wat kleinere binnenmeubels en houten gebruiksvoorwerpen als serveerplanken, snijplanken, schalen en slabestek.

Om de olijfhouten voorwerpen mooi te houden raden wij aan om ze tweemaal per jaar in te wrijven met wat olijfolie. De hygiënische eigenschappen van het hout worden op die manier behouden en je weet zeker dat je nog jaren kunt genieten van je prachtige planken.

Wij van Yakelos hebben een prachtig assortiment samengesteld van serveerplanken. Zie snel hier.

No comments:

Post a Comment