Mast-o-khiar: Perzische komkommer en yoghurtsalade

Mast-o-khiar is een klassieke Perzische dip en die naam betekent letterlijk 'yoghurt met komkommer'.
Zoals zoveel combinaties van yoghurt en komkommer is deze versie een heerlijke salade die perfect dienst kan doen als dip of als frisse toevoeging bij de avondmaaltijd. Steeds opnieuw ontdekken we dat yoghurt en komkommer een perfect huwelijk oplevert. De oorsprong van mast-o-khiar is in nevelen gehuld, maar yoghurt (of mast) zorgt altijd voor een verkoelende basis voor veel salades en drankjes gedurende de hete zomermaanden in de regio.

Zijn er duidelijke verschillen tussen Persische mast-o-khiar en de Griekse tzatziki, zo is een terechte vraag. Nauwelijks, zo moet het eerlijke antwoord luiden. Griekse yoghurt heeft een wat steviger consistentie dan diens Perzische tegenhanger. De komkommer in de tzatziki wordt gewoonlijk geraspt, terwijl die in de mast-o-khiar is blokjes wordt gesneden.

Tot slot worden aan de mast-o-khiar vaak ter garnering nog wat gedroogde rozenblaadjes toegevoegd. Die hebben een wat muskusachtig en bloemig aroma en versterken de smaak van het gerecht. Het gebruik van rozenblaadjes en rozenwater als smaakmaker was populair in de hele Oriënt en verspreidde zich in de Middeleeuwen naar Europa. Rozenwater raakte echter uit de gratie toen vanille in Europa voor iedereen beschikbaar werd.

Ingrediënten:
- een halve komkommer
- 250 ml Griekse yoghurt of volle Nederlandse yoghurt
- 1 theelepel verse of gedroogde dille
- 1 theelepel verse of gedroogde munt
- Zout en peper
- Eventueel als garnering: gedroogde rozenblaadjes
- Extra vergine Terra Delyssa olijfolie

Bereiding:
- Snij de komkommers in de lengterichting in vier delen. Daarna in stukjes van maximaal één centimeter.
- Meng de partjes komkommer, samen met de kruiden, door de yoghurt.
- Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Decoreer eventueel met rozenblaadjes.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment