Salade Caprese met Aardbeien

De Salade Caprese is nog niet eens zo'n hele oude creatie. Vermoedelijk stamt deze salade uit het jaar 1924 toen de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti (1876-1944) verbleef in het uiterst luxueuze (en dus prijzige) Hotel Quisisana op Capri. Hij verveelde zich een beetje en dus ontstak hij in woede toen hem als lunch wederom een bord pasta werd voorgeschoteld. Hij vond plotseling dat pasta maar 'ouderwets' was en dat ze maar eens iets nieuws moesten verzinnen. De geïrriteerde kok greep snel wat verse, in de keuken rondslingerende ingrediënten, en drapeerde deze met enige zwier op een stokbrood. Wat olijfolie en peper eroverheen en de Insalate Caprese was geboren.
In 2024 vieren we dus het 100-jarig bestaan van deze neo-klassieke salade.

Omdat de Salade Caprese geen klassieke roots heeft is deze nog volop in ontwikkeling.

In latere versies verdween het brood, de olijfolie werd aangevuld met balsamicoazijn en werd de mozzarella (van koemelk) vervangen door buffelmozzarella. Op Capri worden namelijk geen buffels gehouden. Op het eiland muteerde de salade verder doordat men - in plaats van basilicum – enkele blaadjes wilde rucola en wat gedroogde oregano begon toe te voegen, maar elders bleef men vasthouden aan basilicum. Overigens moeten echte liefhebbers ook niets hebben van de balsamicoazijn, omdat deze de subtiele smaak van de mozzarella zou overheersen. Less is more bij de Salade Caprese.

Maar ook het andere basisingrediënt blijkt voortdurend aan verandering onderhevig te zijn. Vervang de schijfjes zoete Italiaanse tomaten eens door schijfjes rijpe perzik en je hebt een heerlijk gerecht waar je zeker de nodige complimenten voor zult krijgen.

Een andere onverwachte aanpassing van de Insalata Caprese is de Salade Caprese alla Fragole ofwel de Salade Caprese met aardbeien. Het is een heerlijk en eenvoudig te bereiden nagerecht dat een perfecte afsluiting is voor een zomerse maaltijd.

Ingrediënten:
- 500 gram aardbeien (gehalveerd)
- 250 gram Mozzarella (in plakjes)
- Drie eetlepels extra vierge olijfolie
- Paar blaadjes basilicum
- Zwarte peper

Bereiding:
- Verdeel de aardbeien over vier borden.
- Verdeel de Mozzarella over de aardbeien.
- Besprenkel de salade ruimhartig met extra vierge olijfolie.
- Bestrooi de salade met verscheurde of hele basilicumblaadjes.
- Bepeper naar smaak

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment