Turkse Rodekool Salade

Na een avondje stappen hebben veel mensen zin in een broodje shoarma. In andere landen bestaat deze benaming niet en daar heeft men het over een döner kebab. De nieuwsgierige lezer vraagt zich natuurlijk al veel langer af wat het verschil is tussen beide gerechten. Welnu, de zoektocht naar de betekenis maakt direct veel duidelijk.
Shoarma kwam oorspronkelijk van het Ottomaans Turkse woord çevirme met de betekenis van 'iets dat wordt rondgedraaid of omgedraaid'. Döner kebab is een combinatie van de Ottomaans Turkse woorden döner ('ronddraaien') en kebâp ('gebakken vlees'). In je verbeelding zie je in beide gevallen direct het lamsvlees aan het verticale spit ronddraaien.

Voor de duidelijkheid: Het Ottomaanse rijk was het Turkse rijk dat tussen de 14e en het begin van de 20e eeuw een groot deel van Zuidoost-Europa, West-Azië en Noord-Afrika overheerste. Van die macht is vrijwel niets meer over.

Maar hoe je het gerecht ook noemt: er hoort een frisse salade bij (of in). Vaak ontdek je dat die salade tegenwoordig uit niet meer bestaat dan wat sliertjes ijsbergsalade, maar in Turkije besteedt men veel meer zorg aan salades bij hun maaltijden. Die zorgen namelijk voor de zo noodzakelijke verfrissing in het vaak droge en dorre klimaat.

Eentje daarvan is de heerlijke Turkse rodekool salade en die is eenvoudig door iedere liefhebber te bereiden.

De rodekool (of rode kool, beide varianten mogen) wordt in fijne reepjes gesneden en vervolgens gemarineerd met een zeer eenvoudige dressing van olijfolie, citroensap en zout. De rodekool neemt alle smaken van de dressing op en door het citroensap wordt de textuur van de kool wordt na verloop van tijd wat zachter, waardoor de salade nog smakelijker wordt om te eten.

Deze eenvoudige salade, toegevoegd aan je favoriete vleesgerechten, zorgt voor een heerlijk knapperig en fris accent.

Ingrediënten
- een rodekool, dun gesneden of geraspt
- het sap van één citroen
- 100 ml extra virgine Terra Delyssa olijfolie
- zout

Bereiding
- Doe alle ingrediënten in kom en mix deze goed door elkaar
- Laat minimaal 30 minuten in de koelkast staan (maar het liefst nog langer)
- Laat de salade voor het serveren nog even in een zeef uitlekken, want het zout heeft vocht aan de rodekool onttrokken.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment