Help, mijn olijfolie is gestold

Regelmatig krijgen wij vragen of het een probleem is dat olijfolie gestold is of is geweest. Of dat stollen misschien een negatief effect heeft op de kwaliteit of smaak.
Iedere plantaardige olie heeft een stolpunt, een temperatuur waarbij de olie van vloeibaar in een (min of meer) vaste vorm overgaat. Omgekeerd is datzelfde punt natuurlijk ook het smeltpunt van die plantaardige olie.

Kokosolie, een plantaardige olie die voornamelijk uit ongezonde verzadigde vetzuren bestaat, heeft een smeltpunt van ongeveer 25oC. Dat betekent dat in de tropen het product zich als een olie gedraagt, terwijl het hier in Noordwest-Europa als een vet in de schappen van de supermarkt ligt. Een ander voorbeeld: Zonnebloemolie stolt en smelt bij -1oC.

Het stolpunt en smeltpunt van olijfolie ligt bij een temperatuur van -6oC, al kan dat een graadje meer of minder zijn. Het is natuurlijk een echt natuurproduct.

We kunnen de wat ongeruste consumenten geruststellen, want zowel de kwaliteit als de smaak worden niet nadelig beïnvloed door deze faseovergangen.

Zuurstof, licht en hogere temperaturen zijn de echte vijanden van perfecte olijfolie. Olijfolie hoort daarom bewaard te worden op een koele, donkere plaats en bij dan voorkeur in een gesloten (niet of nauwelijks lichtdoorlatende) fles of blik.

Stel dat je in de supermarkt op zoek naar goede olijfolie bent. Je ziet in het schap transparante glazen flessen staan, waarin de olijfolie duidelijk zichtbaar is. Je weet dan direct dat je die in ieder geval niet moet hebben. Goede kwaliteit olijfolie zie je immers niet. Overigens is écht goede extra virgine olijfolie niet in de supermarkt te koop. Daarvoor moet je online zijn.

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment