Puntarelle Salade

Wie wel eens in Rome is geweest en de gebaande paden heeft verlaten is zonder twijfel terechtgekomen in een van die kleine restaurantjes waar ze nog de traditionele gerechten op tafel zetten. Het eerste wat daar opvalt, is dat je altijd een salade krijgt aangeboden. Die typische Romeinse staat meestal als Puntarelle op de kaart.
Puntarelle (Cichorium intybus var. foliosum), in Italië ook wel cicoria di catalogna of cicoria asparago genoemd is – net als witlof - een cultivar van de cichorei (Cichorium intybus). Puntarelle heeft witte stengels en langwerpige, dunne paardenbloemvormige bladeren. Die witte stengels doen sommigen denken aan asperges. De smaak zit tussen die van witlof, andijvie en venkel in: nootachtig en aangenaam bitter.

Puntarelle wordt geoogst wanneer ze jong en nog zacht zijn. De groente kan rauw of gekookt worden gegeten.

Natuurlijk is puntarella in Nederland en België lastig te verkrijgen, maar andijvie is niet zo'n gekke vervanger. Ook deze winterse bladgroente is ietwat bitter en heeft een prettige bite.

De Puntarelle Salade wordt geserveerd met een potente dressing, bestaande uit ansjovis, knoflook, azijn, zout en olijfolie. De licht bittere, crunchy blaadjes contrasteren goed met prosciutto of salami.

Ingrediënten:
- 750 gram puntarelle (of andijvie), gewassen, gedroogd en gesneden;
- een teentje knoflook;
- twee ansjovis filets;
- sap van een halve citroen;
- 75 milliliter extra virgine olijfolie;
- 50 milliliter witte wijnazijn (of azijn);
- zout en peter naar smaak.

Bereiding:
Maak een dikke dressing (of pasta) van de knoflook, ansjovis en azijn met een stamper en vijzel;
Giet dit over de bladgroente. Laat het geheel een half uur in de koelkast staan om de smaken goed op elkaar in te laten werken;
Giet er voor het serveren de extra virgine olijfolie overheen;
Indien nodig: wat peper en zout.

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment