Panzanella

Panzanella is een gezonde Italiaanse salade die bereid wordt met stukken oud, bevochtigd brood, aangevuld met rijpe tomaten, uien, basilicum en een dressing van wijnazijn en olijfolie. Deze salade is een specialiteit van de Italiaanse provincie Toscane, waar het gewoonlijk gedurende de hete, stoffige zomermaanden wordt gegeten. Het maakt uiteraard gebruik van de verse groenten, vruchten en kruiden die in die periode beschikbaar zijn.
De precieze ingrediënten van panzanella variëren en de salade kan daardoor soms ook aanvullende ingrediënten bevatten, waaronder komkommer, olijven en zelfs kaas.

Deze salade is vermoedelijk ooit ontstaan als een eenvoudige uiensalade met brood (of een broodsalade met uien), want tot na de Tweede Wereldoorlog bleven tomaten in de hele Mediterrane regio een luxe-artikel. De naam van de salade, panzanella, doet die oorsprong ook al vermoeden: pan is het Italiaanse woord voor 'brood' en zanella is het verkleinwoord van zana, wat 'kom' betekent. Samen is dat dus 'brood (eten) uit een kommetje'.

Er wordt gedacht dat de oerversie van panzanella uit noodzaak geboren is. Armoede was in vroeger tijden wijdverspreid en dan maak je uiteraard gebruik van de ingrediënten die voor de hand lagen, zoals oud brood.

Deze salade werd voor het eerst beschreven door de (ooit) bekende schilder en dichter Agnolo di Cosimo (1503-1572), die beter bekend was als Bronzino. Zijn bijnaam had hij te danken aan zijn relatief donkere huid, gecombineerd met een hoofd vol rood haar. De salade is echter veel ouder en stamt vermoedelijk al uit de periode van het Romeinse Rijk.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment