Shakshuka

We beginnen deze keer met een stukje aardrijkskunde en gaan het even hebben over de Magreb. In het Arabisch betekent die benaming 'het westen' in de zin van het westelijk deel van Noord-Afrika en de Arabische wereld.
Oorsprong van Shakshuka
In de Magreb is ooit een eenpansgerecht ontstaan met de naam šakšūka (شكشوكة‎), wat in het Arabisch zoiets betekent als 'een mengsel'. Shakshuka is een gerecht dat bestaat uit eieren die gepocheerd worden in een saus van tomaten, olijfolie, chilipeper, uien en knoflook. Het geheel wordt verder op smaak gebracht met specerijen als komijn, paprikapoeder en cayennepeper.

Er wordt gedacht dat shakshuka in diens huidige vorm halverwege de zestiende eeuw in Noord-Afrika kan zijn ontstaan. Veel eerder was immers niet mogelijk omdat zowel tomaten als chilipepers natuurlijk pas na de ontdekking van het Amerikaanse continent door Columbus na het jaar 1492 beschikbaar kwamen voor consumenten in Europa en Afrika.

Shakshuka, altijd in ontwikkeling
Moderne koks en hun veelverkochte kookboeken hebben dit gerecht vervolgens een wereldwijde populairiteit gegeven. Diezelfde moderne koks hebben ook voortdurend kleine aanpassingen gedaan aan het gerecht en dus is er nogal wat keus voor wat betreft het recept.

Shaksuka: Comfort food
Shaksuka is het ultieme comfort food. Het is snel te maken en is een fantastisch gerecht op ieder moment van de dag. Als je 's ochtends al moe wakker wordt, dan is shaksuka hét gerecht om je nieuwe energie te geven. Maar als je na een dag hard werken een snel gerecht op tafel wilt zetten, dan is shaksuka ook een fantastische keus. Het is een supergezond eenpansgerecht. Wat dus ook weinig afwas oplevert.
Ingrediënten:
- drie eetlepels extra vierge olijfolie
- twee rode uien, fijngesneden
- één theelepel gerookte paprikapoeder of een fijngesneden chilipeper.
- één teentje knofloof, fijngesneden.
- één theelepel komijn.
- een klein bosje koriander, fijngesneden. Snijd ook de steeltjes fijn, maar houd ze apart.
- twee blikken tomatenblokjes (blik à 400 gram).
- één eetlepel bruine suiker.
- vier eieren.

Bereiding:
Verhit de olijfolie in een koekenpan met deksel en fruit de uien, knoflook, komijn, paprikapoeder (of chilipeper) en korianderstelen gedurende vijf minuten tot ze zacht zijn. Roer de tomaten en de suiker erdoor en laat 8 tot 10 minuten inkoken tot de saus voldoende ingedikt is. Na invriezen kan deze saus zelfs een maand worden bewaard.

Maak met de achterkant van een grote lepel vier holtes in de saus en breek in elk daarvan een ei. Doe een deksel op de pan en kook op laag vuur gedurende 6 tot 8 minuten tot de eieren naar wens gaar zijn. Bestrooi met de gesneden korianderblaadjes en serveer met (geroosterd) brood.

Giet net voor het opdienen nog een flinke scheut extra vierge olijfolie over het gerecht.

Koop snel je Tunesische Terra Delyssa extra vierge olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment