Vetten: the Good, the Bad, and the Ugly*

Vet. Het woord 'vet' zelf al roept associaties op van 'negatief' en 'vermijden'. Maar niet alle vetten zijn slecht voor je. Sommige versies kunnen zelfs 'goed' voor je gezondheid zijn. Tijd voor een korte uitleg.

Vetten worden tegenwoordig ingedeeld in enkelvoudig onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten (allebei: the Good), verzadigde vetten (the Bad) en transvetten (the Ugly)*.
Alle plantaardige vetten bevatten een wisselende mix van onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Die onverzadigde vetten dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en zorgen daarmee voor een positief effect op de hartgezondheid. Verzadigde vetten en transvetten worden alom gezien als foute vetten omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Maar zo eenvoudig als het klinkt is het in werkelijkheid niet, want ook verzadigde vetten hebben zo hun nut.

Als we de stand van de wetenschap over vetten en cholesterol samenvatten, dan komt het er op neer dat je moet zorgen dat je niet teveel verzadigde vetten consumeert en niet te weinig onverzadigde vetten. Transvetten zijn een aparte categorie, want die moeten altijd vermeden worden.
Het bovenstaande schema toont bij benadering de verhouding (in procenten) van de verschillende vetten van diverse oliën en vetten. Het zijn allemaal natuurproducten en dus kunnen die verhoudingen behoorlijk afwijken van het gemiddelde.

Het is wel duidelijk dat zonnebloemolie en olijfolie in geen enkele keuken mogen ontbreken, terwijl de palmolie en kokosolie op de lagere termijn zo slecht voor je lichamelijke gezondheid kunnen zijn dat zelfs het Voedingscentrum adviseert om ze te mijden.

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

* Ugly betekent in dit geval 'Very Bad'.

No comments:

Post a Comment