Toum is een Libanese knoflooksaus die familie is van diverse andere sauzen in de landen rondom de Middellandse Zee. Je kent vermoedelijk wel de aioli, die Franse knoflooksaus die tegenwoordig in iedere supermarkt te koop is. Andere Mediterrane knoflooksauzen zijn bijvoorbeeld de Spaanse mojo de ajo en de Italiaanse agliata, maar de Libanese toum is wat minder bekend. Toum ofwel Libanese knoflooksaus is een van de belangrijkste sauzen in de Libanese keuken.
Deze Libanese knoflooksaus wordt traditioneel gemaakt van extra vierge olijfolie, behoorlijk wat knoflook, citroensap en zout. Het is maar weer eens het bewijs van het feit dat je met een paar eenvoudige ingrediënten een fantastische en smaakvolle saus kunt creëren.
Toum is een romige, dikke saus met een wat zalvige structuur, vergelijkbaar met mayonaise, maar dan zonder eieren gemaakt, waardoor toum zelfs ideaal is voor veganisten.
Hoewel er maar een paar ingrediënten worden gebruikt, bestaan er van toum toch behoorlijk wat variaties. De recepten worden binnen een familie van generatie op generatie doorgegeven. Er is ook een populaire variatie in Libanon waar munt aan wordt toegevoegd om de saus wat frisser van smaak te maken.
Herkomst van het woord 'toum'
Voor de mensen, die zich afvragen waar het woord 'toum' vandaan komt is het antwoord eenvoudig: het is afgeleid van het Arabische woord tūm dat 'knoflook' betekent. In sommige Libanese families wordt de saus zeit wa toum ('olie en knoflook') genoemd.
Toum is perfect voor veel gerechten
Deze knoflooksaus is de perfecte begeleider van veel gerechten, maar vooral gegrilde kip zoals shoarma of kebab. Door het overvloedige gebruik van verse knoflook ontstaat een pittige smaaksensatie. Zelfs op een verder kale cracker doet toum wonderen.
Wij hebben onderzoek verricht en het blijkt dat een lichtere, meer delicate olijfolie, zoals onze Terra Delyssa extra vierge olijfolie, de toum iets minder bitter van smaak maakt. Daardoor wordt de knoflooksaus ook geschikt voor wat mildere gerechten, zoals visgerechten of vegetarische gerechten.
Ingrediënten:
[deze keer doen we het in verhoudingen, zodat je zelf de hoeveelheid te maken toum kunt berekenen]
- Twee delen knoflookteentjes (gepeld)
- Eén deel versgeperst citroensap
- Vier delen extra vierge olijfolie
- Twee theelepels zout (of minder indien gewenst)
Bereiding:
- Vermaal de knoflook met het zout in een foodprocessor tot een gladde massa.
- Dan voeg je – één scheutje per keer – de olijfolie toe totdat het mengsel is geëmulgeerd.
- Meng tenslotte het citroensap door het mengsel.
Opmerking:
Emulgeren is het proces, waarbij twee lastig te mengen vloeistoffen, bijvoorbeeld water en vet toch (soms tijdelijk) worden gemengd.
Koop snel je Tunesische Terra Delyssa extra vierge olijfolie hier.
No comments:
Post a Comment