Olijfolie en Darmkanker

We hebben op deze plaats al vele keren stofjes besproken die zich in extra virgine olijfolie verborgen houden. Al die stofjes blijken gezondheidsvoordelen voor de mens te hebben en dus is het consumeren van extra vierge olijfolie goed voor je.
Hydroxytyrosol is één van die stofjes (zie hier). Het is zelfs een van de meest bestudeerde stofjes, maar uiteraard zijn wetenschappers nooit tevreden met de bestaande kennis en blijven ze hydroxytyrosol voortdurend verder onderzoeken.

Eén van die onderzoeken heeft recent een interessante nieuwe ontwikkeling opgeleverd. Het lijkt er namelijk op dat hydroxytyrosol de verspreiding van darmkanker kan helpen voorkomen[1]. We pakken de betreffende wetenschappelijke studie er maar even bij.

Het lijkt er op dat hydroxytyrosol een effect heeft op methylatie van DNA in bepaalde cellen. Methylering van DNA lijkt een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van bepaalde ziekten, zoals kanker, doordat het de expressie van bepaalde genen afremt.

Recent wetenschappelijk onderzoek, waarbij men testen deed met methyleringsremmers, hebben in veel gevallen tot remissie van kanker geleid[2]. In het nieuwste onderzoek lijkt het dat hydroxytyrosol een remmend effect heeft op de endothelin receptor type A gene (EDNRA). Zie het als een soort 'schakelaar die 'aan' of 'uit' gezet kan worden. Hydroxytyrosol zet die receptor 'uit' en dat is een goed teken.

Als we de resultaten van dit onderzoek verder bestuderen dan blijkt dat er slechts met cellijnen is gewerkt. Dat betekent dat men het effect van hydroxytyrosol op die cellijnen in vitro ('onder glas') heeft bestudeerd en zijn de resultaten van dit onderzoek niet direct van toepassing op het menselijk lichaam (in vivo).

Toch zijn de resultaten wel degelijk hoopgevend, want in Nederland krijgen bijna 9,000 mensen jaarlijks de diagnose dikkedarmkanker en meer dan 3,000 de diagnose endeldarmkanker.

Het was al bekend dat het consumeren van voldoende extra vierge olijfolie, waarin immers die hydroxytyrosol verborgen zit, de algemene gezondheid van de mensen kan verbeteren. Nu blijkt zelfs dat het misschien ook een effect heeft op het ontstaan of de (verdere) verspreiding van darmkanker.

Het is dus een goed idee om wat meer extra vierge olijfolie in je dieet op te nemen.

Koop je biologische extra vierge Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Del Saz-Lara et al: Hydroxytyrosol decreases EDNRA expression through epigenetic modification in colorectal cancer cells in Pharmacological Research – 2023. Zie hier.
[2] Kulis, Esteller: DNA Methylation and Cancer in Advances in Genetics – 2010. Zie
hier.

No comments:

Post a Comment