Strapatsada

Strapatsada (στραπατσάδα) is een bekend gerecht in veel regio's van Griekenland, maar is vooral op de Ionische eilanden populair, vooral vanwege het feit dat de ingrediënten daar een groot deel van het jaar beschikbaar zijn en bovendien goedkoop zijn.
De Ionische Eilanden hebben eeuwenlang onder Venetiaanse invloed gestaan en de meeste eilanden hebben in die periode dan ook Italiaanse namen gehad. Zakynthos werd bijvoorbeeld ooit Zanthe genoemd en in sommige afgelegen dorpen spreekt men nog steeds een Italiaans dialect.
Strapatsada is afgeleid van een van oorsprong Italiaans werkwoord, strapazzare, waarvan de moderne woordenboeken nogal vaag over de betekenis zijn. Uit mijn onderzoek blijkt dat je het moet vertalen als 'mishandelen'. Je kunt je kind mishandelen (strapazzare i figli), je kunt een hele slechte recensie over een boek schrijven (strapazzare il libro) of je kunt een roerei maken (uova strapazzate).

Terwijl de Ionische Eilanden ten westen van het Griekse vasteland gesitueerd zijn, liggen de Cycladen juist ten oosten van dat vasteland. Daar noemen ze datzelfde gerecht kagianás (καγιανάς). Daaruit blijkt juist weer de Ottomaanse of Turkse invloed, want kaygana betekent in die taal 'omelet' of 'roerei'.

Die ingrediënten van strapatsada bestaan slechts uit verse tomaten, eieren en extra virgine olijfolie. De strapatsada wordt vaak ter plekke bereid en geserveerd als lunch of als lichte snack.

Het bereiden van strapatsada is snel en eenvoudig: de gehakte of gepureerde tomaten worden in een koekenpan met extra virgine olijfolie en peper ingekookt tot een dikke saus. De losgeklopte eieren worden vervolgens toegevoegd en aan de kook gebracht. Féta kan naar eigen inzicht worden toegevoegd vlak voordat het vuur wordt uitgezet (zout is niet nodig als de ziltsmakende feta wordt gebruikt). Oregano, tijm of andere kruiden kunnen eventueel als smaakmaker worden toegevoegd, maar in Griekenland plukken ze even snel wat voorhanden is.

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment