Fraude met olijfolie

Fraude met voedsel komt steeds vaker voor, aldus het 'Report on EU Agri-Food Fraud Suspicions' van mei 2025. Crimineel gedrag is natuurlijk van alle tijden, maar fraude met olijfolie lijkt de laatste jaren toch sterk toe te nemen.
Waarom is olijfolie een doelwit voor fraude?
De sterke stijging van de prijzen van extra vergine olijfolie heeft het aantrekkelijk gemaakt voor criminelen, wat heeft geleid tot een piek in het aantal fraudezaken in Europa en de rest van de wereld. Transparante zaadoliën, zoals koolzaadolie of zonnebloemolie, worden ingekleurd met chlorofyl (voor een groene kleur) of carotenoïden (voor een gele kleur). Daardoor lijken die oliën sterk op olijfolie. Je plakt een vervalst etiket op zo'n fles en je kunt een fles met een inhoud van een halve liter extra vergine olijfolie verkopen voor een bedrijf tussen de €20 en €70. Ze labelen iedere plantaardige olie simpelweg als olijfolie of labelen vergine (of zelfs lampante) olijfolie als extra vergine olijfolie.

Gevaar voor de volksgezondheid
De bezorgdheid over de potentiële gevaren van vervalste olijfolie neemt ook toe, met name wat betreft de mogelijke toevoeging van allerlei potentieel gevaarlijke chemicaliën die de smaak en kleur beïnvloeden.

Hoe groot is de fraude met olijfolie?
De laatste jaren zijn er meerdere gevallen van fraude met olijfolie aan het licht gekomen.

Bij een Frans onderzoek werden 139 oliemonsters genomen. Uit analyse van de monsters bleek dat er bij 80 procent van de onderzochte oliën sprake was van inconsistentie tussen het etiket en de inhoud van de verpakking. Dit gold ook voor meerdere oliën die niet voldeden aan de criteria voor extra vergine. Bij bijna een derde van de bedrijven werd minstens één onregelmatigheid geconstateerd, vaak een foutief etiket.

Onlangs maakten Portugese autoriteiten de inbeslagname bekend van meer dan 6,000 liter kookolie met een vervalst etiket. Het etiket beweerde dat het ging om extra vergine olijfolie, terwijl het inferieure lampante olie betrof.

De Italiaanse politie bevestigde dat ze een criminele bende hadden opgerold die oliën van lage kwaliteit mengde met chemicaliën en deze verkocht als extra vergine olijfolie, wat de veiligheid van de consument in gevaar bracht en de bedoeling van de BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) of BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) ondermijnde.

Een gezamenlijk onderzoek door Europol en 29 Europese landen, gericht op namaak en ondermaatse voedingsmiddelen en dranken, leidde tot de ontmanteling van 11 criminele netwerken, de uitvaardiging van 104 arrestatiebevelen en de identificatie van 278 personen die bij de gerechtelijke autoriteiten moesten worden aangegeven. De belangrijkste bevindingen van de zaak, met de codenaam Operation OPSON XIII, omvatten onder meer vervalste olijfolie, verkeerd geëtiketteerde tonijn en verlopen voedingsmiddelen met vervalste datums.

Wat doet men er aan?
Vervalsing van olijfolie is lastig te detecteren. Bovendien zijn de benodigde technieken op de fraude te detecteren nogal prijzig. En zelfs heel eenvoudige vormen van vervalsing kunnen onopgemerkt blijven door consumenten als het product eruitziet zoals verwacht (en het etiket claimt dat het extra vergine olijfolie betreft).

Wat kun jij er aan doen?
Koop je extra vergine olijfolie bij een vertrouwde leverancier, zoals Yakelos. Die controleert de extra virgine olijfolie van boom tot bord.

Bovendien ontvangt de extra vergine olijfolie van Yakelos steeds meer prijzen van gerenommeerde olijfoliesommeliers. Beter dan dát kun je toch niet krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten