Spaanse droogte zorgt voor prijsstijging olijfolie

Het is al jaren kurkdroog in de zuidelijke delen van Spanje, al is die droogte ook in de rest van het Mediterrane gebied een steeds groter probleem aan het worden. Olijfbomen kunnen in het algemeen goed tegen dit soort omstandigheden, maar de laatste jaren zijn wel extreem droog geweest.
Dat voortdurende gebrek aan neerslag bedreigt dus nu ook de olijf. Olijfbomen, die te maken krijgen met droogte, produceren in eerste instantie wat kleinere olijven, waaruit natuurlijk minder olijfolie kan worden geperst. Worden die omstandigheden echter nog negatiever, dan geeft ook de olijfboom het uiteindelijk op: hij produceert geen of nauwelijks nog olijven.

Het jaar 2023 begon al slecht in Spanje. Sinds januari heeft het in Andalucia, de meest zuidelijke regio van het land, bijna niet geregend. De maand april vertoonde hetzelfde beeld met maar een kwart van de normale hoeveelheid neerslag. Stuwmeren registreren hun laagste waterstanden sinds mensenheugenis. Als de weersomstandigheden niet snel verbeteren voorzien Spaanse boeren een catastrofaal jaar.

Spanje produceert zo'n 50% van alle olijfolie ter wereld met een exportwaarde van ongeveer €3 miljard. In de jaren 2021 en 2022 was die productie al minder dan de helft van wat men normaal gewend was. Het land ziet de toekomst daardoor duister in.

Maar Spaanse olijfolieleveranciers verkopen al jaren veel meer olijfolie dan het land zelf produceert. Die extra hoeveelheden worden (voornamelijk) uit Tunesië geïmporteerd, maar ook daar heeft men in toenemende mate last van die langjarige droogte.

Het onvermijdelijke gevolg van die extreme omstandigheden is dus dat er in vrijwel alle landen rondom de Middellandse Zee minder olijfolie wordt geproduceerd. De economische wetten van vraag en aanbod zorgen vervolgens voor een onvermijdelijke scherpe stijging van de wereldwijde prijs van olijfolie.

Ons advies is: Koop hier snel je Terra Delyssa extra virgine olijfolie voordat ook wij gedwongen worden onze prijzen aan te passen.

No comments:

Post a Comment